J. Rafael Roig
Expert en seguretat de la informació i administració electrònica.
Una ciutat basada en document electrònic, i en relacions telemàtiques amb validesa jurídica
Una ciutat intel·ligent es relaciona digitalment amb els ciutadans, i es gestiona internament amb documents digitals. Per això, la transformació digital no es tracta només de posar eines informàtiques, sinó més aviat replantejar els procediments, definir els instruments arxivístics que permetin gestionar i preservar de forma homogènia tota la documentació i informació, però, en especial, gestionar el canvi perquè els ciutadans i empleats públics aprofitin al màxim les noves tecnologies.
Així, doncs, el ciutadà es pot relacionar amb administració pública a través de mitjans telemàtics, i no només en relació amb la tramitació de procediments, sinó amb l’opendata, informació sobre transparència, o aplicacions que permetin assistir a temes culturals, per exemple.
El que fa especial a l’administració és que la tramitació de procediments està regulada per uns procediments molt reglats per normes, per la qual cosa ha de garantir la validesa jurídica dels documents, garantint la identitat de les persones i la integritat dels documents, tenint en compte que amb tota aquesta tramitació, s’estan generant drets i obligacions per al ciutadà, però alhora per a altres ciutadans que es podrien veure compromesos.
Tenint en compte tot això, podem considerar que una ciutat intel·ligent del futur seria una ciutat basada en document electrònic, i en relacions telemàtiques amb validesa jurídica.